Geheimtaal om ‘de Pruus’ om de tuin te leiden

Begin oktober 1944 voerden de Duitsers razzia’s uit in Noord-Limburg. Het doel was om gevangenen voor dwangarbeid af te voeren naar Duitsland. Ook op De Keup in Helden werd door de soldaten gezocht naar mannen die konden worden ingezet voor de Duitse oorlogsmachine. Maar Ome Mart, een broer van mijn grootvader, wist net op tijd te ontsnappen.

Mart Janssen vluchtte het veld in achter de boerderij en hield zich daarna nog schuil in de bosjes. Het was een spannend gebeuren want de Duitsers zochten nog dagenlang naar ‘deserteurs’. Maar Ome Mart was hun toch te slim af.

Met de dames op De Keup had hij de volgende afspraak gemaakt: ‘Als de was buiten op de draad hangt is het niet veilig, dan zijn de Duitsers in de buurt. Zo gauw als de kust (redelijk) veilig is gaat de was van de draad. Dan kun je even naar huis komen om snel wat te eten, maar dan weer snel naar je schuilplaats.’

Of was het nou precies andersom: was op de draad betekent veilig en was binnen is onveilig? We moeten het hebben van de overleving, maar hoe het ook zij, de afspraak werkte voortreffelijk.

Na enkele dagen gaven de Duitsers het zoeken op. Ome Mart was, wonder boven wonder, ontsnapt aan deportatie naar Duitsland.

Tijdens de moeilijke periode dat Ome Graad, een andere broer van mijn grootvader, in Duitsland was, hield hij samen met Tante Mien Oomen het boerenbedrijf op De Keup gaande.