Frencken-invloed bij Groninger Springtij

Herman Frencken werd in Panningen geboren als zesde in een gezin van twaalf. Binnen het ondernemende gezin Frencken-Gommans was Herman evenals zijn zussen Wilma en Tiny bezig met muziek. Herman presteerde het om in een bandje te zitten die redelijke bekendheid kreeg.

“Om te gaan studeren ben ik in 1976 vanuit Panningen naar Groningen gegaan. Hier ben ik sociale planologie gaan studeren”, zo laat Herman weten.
Het betreft het Groningse bandje Topsy Turvy Life. “Ik was van 1978 tot 1983 zanger van de band”, aldus Herman. De rock ’n roll band uit Groningen bestond verder onder meer uit Kor Postma (drums), Peter Knippenberg (gitaar), Joost Sizoo (basgitaar) en Vincent Suurmeijer (gitaar).

“We behoorden tot het Groninger Springtij, Herman Brood is nog een keer komen kijken”, aldus Herman trots die er toch geen spijt van heeft zijn muzikale carrière aan de wilgen te hebben gehangen. “Het bandje was leuk maar ik heb voor de zekerheid toch maar de studie die ik deed afgerond”, vertelt Herman lachend. In 1983, toen Herman uit de band was gestapt, ontmoette hij zijn huidige vrouw Monique.

In de jaren zeventig was er sprake van een unieke situatie in Groningen. Als je als kroeg of club nog laat open wilde zijn, was je verplicht live-muziek te hebben. Tegelijkertijd kwamen eind jaren zeventig, begin jaren tachtig bands uit Groningen opzetten die aansprekende muziek maakten. Deze combinatie zorgde voor een periode die we nu kennen als het Groninger Springtij.

Na het afstuderen in 1984 ging Herman werken als zelfstandig onderzoeker/adviseur inzake onderwijshuisvesting met raakvlakken op demografisch en juridisch gebied. Maar de liefde voor muziek is Herman niet kwijt geraakt en nog af en toe worden er herinneringen opgehaald. “Enkele oud-bandleden zie ik nog regelmatig, niemand heeft het tot landelijke bekendheid geschopt. Het is was wel een fantastische tijd”, zo besluit Herman Frencken.

Op de foto vlnr: Peter Knippenberg, Vincent Suurmeijer, Joost Sizoo, Herman Frencken en Kor Postma.