Heldenaar Will Kranen schreef ‘Och waas ich maar bèj mooder…’

Portret van Will Kranen, geschilderd door diens broer Harry

Will Kranen (1916-1989) uit Helden, een broer van mijn grootmoeder, componeerde in 1959 het ‘wereldberoemde’ Venlose carnavalsliedje ‘Och waas ik maar bèj mooder thoês gebleve’. Kranen kreeg het verzoek van de bekende Venlose liedjesschrijver Thuur Luxembourg. Frans Boermans schreef de tekst. “In die tijd was er nog geen sprake van muziekrechten zoals dat later was; ik kreeg een pakje sigaretten voor de bewezen dienst”, aldus mijn oud-oom in 1981 tijdens zijn afscheid aan de Muziekschool Venlo.

Will woonde vele jaren in Helden waar hij op 1 juli 1916 werd geboren. Hij componeerde vele liedjes maar was ook fervent dirigent van diverse muziekgezelschappen. Het bekendste nummer dat Kranen schreef kreeg voor hem niet de roem die het voor Thuur Luxembourg en Frans Boermans kreeg.

Dochter Mieke Kranen nuanceert het verhaal enigszins: “Bij ons in het gezin was het verhaal uiteraard bekend, maar hoe het exact zat, kan ik me niet herinneren. Ik weet wel dat Thuur Luxembourg en Frans Boermans vaker bij mijn vader kwamen en dat mijn vader wel vaker liedjes componeerde voor derden waarbij hij vervolgens zei: ‘geef me er maar een slof sigaretten voor. Volgens mijn broer Frank is tijdens een van de bezoekjes van Luxembourg en Boermans door dit duo aan Kranen gevraagd een liedje, naar later bleek ‘Och waas ik maar…’ te componeren”, zo herinnert Mieke.

Het was overigens niet de eerste keer dat Will Kranen aan de basis van iets ‘beroemds’ stond. In 1963 pretendeerde een Franse mevrouw dat zij een bepaalde muziekmethode voor kinderen had ‘ontwikkeld’. In Het Limburgs Dagblad van 30 oktober 1963 is te lezen dat deze Franse dame kinderen muziek leerde door vogeltjes op de notenbalk te tekenen. Will Kranen hanteerde deze methode echter al vele jaren. Talloze mensen en organisaties protesteerden tegen de Franse dame, waaronder de Muziekvrienden Venlo. Kranen was geleerd door het gebeuren van ‘och waas ik maar…’ en liet er ditmaal geen gras over groeien en deponeerde zijn methode bij een notaris onder de naam ‘Van kleur tot klank’. Het spel heeft vele jaren bij diverse lagere scholen in het schoolprogramma dienst gedaan als onderwijsmethode.

Tekening: Spotpen.nl

Het was enkele jaren hiervoor dat het verhaal rondom het bekende carnavalsliedje speelde. Venlonaar Sjraar Peetjens die het nummer vele malen zong kwam ook bij Will Kranen over de vloer. “Het verhaal is dat hij het ook jammer vond dat de naam van mijn vader niet bij de ‘credits’ van het liedje stond”, aldus Mieke Kranen.

Dochter Mieke heeft enkele jaren geleden een ingezonden brief naar ‘de Volkskrant’ gestuurd waarin ze aangaf dat haar vader de eigenlijke componist van ‘Och waas ik maar…’ was. “Ik dacht eerst dat ik wel reactie zou krijgen van de families Boermans en Luxembourg maar dat was niet het geval”, zo vertelt Mieke Kranen.

Uiteraard blijft de vraag waar het waarheidsgehalte in het verhaal zit; het is in elk geval niet meer aan de betrokkenen na te vragen, dus zal de waarheid ergens in het midden liggen… Will Kranen overleed in 1989, Frans Boermans in 1999, Luxembourg in 2010 en Sjraar Peetjens in 2019.

In ieder geval staat vast dat het liedje erg bekend werd in Venlo en (verre) omgeving. “Johnny Hoes is uiteindelijk met de eer en de centen gaan strijken”, aldus Will Kranen in 1981. Of Luxembourg, die officieel als componist vermeld staat bij dit nummer, ooit gereageerd heeft op de ‘claim of fame’ aan het adres van Will Kranen, is ook niet te achterhalen.