Opkomen voor sociaal zwakkeren met de paplepel ingegeven

Op 16 maart kunnen we weer naar de stembus, om voor de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen. Politiek en vooral het opkomen voor de zwakkeren in de samenleving kregen we thuis al vroeg mee. Ook het respecteren van de mening van iemand anders kregen we met de paplepel ingegeven.

De oom van mijn grootmoeder, Willem Lenders, was ruim 100 jaar geleden al actief in de lokale politiek. Zou mijn vader het daarvan hebben? Feit is dat mijn vader al sinds 1978 politiek actief is en opkomt voor mensen met een kleine portemonnee.

Op dinsdag 5 september 1978 werd Raf Janssen geïnstalleerd als lid van de gemeenteraad van de gemeente Helden. In eerste instantie kwam hij middels een restzetel in de gemeenteraad voor de PvdA/PPR. Omdat hij een progressievere koers wilde varen zette hij in 1982 HeldenLinks op. Samen met Ann Philipsen kregen ze twee zetels in de gemeenteraad.

Vele artikelen in de regionale krant maar voornamelijk in de huis-aan-huisbladen verschenen na een gemeenteraadsvergadering.

Eind 1986 stopte Raf met de lokale politiek. “Ik heb de taak in de lokale raad altijd heel serieus genomen”, zo zei hij. In de negen jaar dat hij actief was geweest als raadslid kruiste hij vaak met politieke tegenstanders de degens maar speelde nooit op de man. “We hebben de persoonlijke verhoudingen door alles goed weten te houden”, aldus een citaat uit ‘Midden-Limburg van 23 oktober 1986.

Bij het afscheid van toenmalig Burgemeester Jan van ’t Hooft in 1994 werd Janssen nog door de afscheid nemende burgervader aangehaald. “Raf was misschien vaak een oppositionele luis in de collegepels in Helden, maar de mens èn politicus Raf Janssen staat nog steeds bij mij hoog aangeschreven, al waren we het vaak hartgrondig oneens over politieke zaken.”

In 1994 was er even een ‘uitstapje’ naar het Europarlement. Janssen was vanwege zijn landelijke bekendheid gevraagd om op de lijst van GroenLinks te komen staan. Hij hoefde echter niet naar Brussel daar hij niet verkozen werd.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 meldde Raf Janssen zich weer. Samen met Ann Philipsen kregen ze voor GroenLinks twee zetels in de lokale raad van Helden. Eén legislatuur later, trok GroenLinks in de Heldense politiek samen op met de Partij van de Arbeid. Ze maakten deel uit van het college en Janssen werd wethouder, met als aandachtsgebied het sociaal beleid, onderwijs en jeugd.

Na twaalf jaar wethouderschap besloot Janssen een stapje terug te doen en ging weer terug in de raadsbanken. Een campagne volgde waarin Janssen samen met Frits Berben liet zien dat ook humor het goed doet bij de kiezers. Het resultaat was dat PvdA/GroenLinks Peel en Maas met drie zetels in de raad kwam.

En nu in maart is het weer zover. Janssen wil als senior nog een keer meedoen. “We maken ons sterk voor mensen die het iets minder goed hebben”, waar hij zich al meer dan veertig jaar voor inzet.