Jaren ’30: Trammelant in het Heldens muziekland

Rond jaren dertig van de vorige eeuw was er trammelant in het Heldens (muziek)land. Er was onvrede tussen de fanfare van Kepél en die van Dörp.

Voor niet ingewijden: Er is al sinds mensenheugenis heibel tussen ‘die van Kepél en die van Dörp!’

Wat was er aan de hand? De gemeente Helden had voor muziekuitvoeringen een verplaatsbare muziekkiosk aangekocht. Over deze aankoop was al een hoop ‘gezeik’ geweest door die Kepèlse, zo vertelt een oud-muzikant uit Dörp en in 1932 was de maat vol. Voor een uitvoering op het Mariaplein (De Pool) had men de kiosk nodig, maar deze bleek al gereserveerd voor een ander gebeuren. Dit bleek, bij nader onderzoek, geen muziekuitvoering te zijn, tja, en toen waren de rapen gaar.

‘Alle hongsgezeik is heij get en dan geit dit neet en dan geit dèt neet…staik uch dèt ding mèr in uch… wae kaupe zelluf wel zo’n dink, al zelaeve dèt gezeik hèij…’. Dat waren de woorden van een aantal Dörper bestuurders toen zij naar buiten stapten.

Zij kochten geen kiosk maar bouwden het midden op ‘De Pool’, stevig op een betonnen fundering.

‘Dao blieve die van Kepél wel van aaf’ aldus overlevering. Tot heden is dit uitstekend gelukt. Of het precies zo is verlopen? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.