Aantoonbare familieband met Har Op ’t Root

Soms kom je zaken bij genealogische zaken tegen die je versteld doen staan. Zo ook het feit dat ik, weliswaar heel ver en middels diverse omwegen, verwant ben met mijn beste kamerraad, Har Op ’t Root uit Stramproy.

Stomtoevallig kwam ik hierbij uit. In de stamboom van mijn moeders kant is een van onze voorvaders Johannes Henricus Frencken (1693-1772). Tot vandaag wist ik niet dat hij een tweeling broer had, namelijk Henricus Frencken (1693). Hij trouwde op 7 oktober 1710 met Joanna Verstappen. Woonde de familie Frencken tot die tijd in de omgeving van Roermond, door dit huwelijk heeft zich een tak gerealiseerd in de regio Weert. Vanaf hier wordt de achternaam Frencken vele malen anders geschreven, de ene keer met een ‘c’, de andere keer zonder. Oorzaak ligt in het feit dat namen in die tijd veelal geschreven werden zoals ze uitgesproken werden. En omdat veel personen het schrijven en lezen niet machtig waren, kraaide er geen haan naar.

Terug naar de stamboom: Henricus en Joanna kregen in augustus 1719) een zoon, Wilhelmus Frencken (1719-1784). Eén dag na de 25ste verjaardag van Wilhelmus stapte hij in Weert in het huwelijksbootje met Catharina Gielen. In dit huwelijk werd één zoon geboren, Mathijs (1756-1822).

Op zijn beurt trouwde Mathijs op 8 september 1822 met Martina Neijs. Ook zij kregen één zoon, die ze vernoemden naar zijn grootvader, Wilhelmus (1786-1855).

Wilhelmus junior trouwde in Nederweert op 14 juli 1824 met Joanna Elisabeth Knapen, die in de doopakte wordt beschreven als ‘Knaepens’.
Uit dit huwelijk werden negen kinderen geboren, waaronder Wilhelmus (1866) en Adrianus (1870-1907). Beide waren gehuwd met Ida Gertruda Kirkels.
Maar het gezin Frencken-Knapen kreeg ook een dochter, Joanna Maria Elisabeth (1832-1882). Zij trouwde op 16 april 1863 in Weert met Adrianus Op ’t Root (1833). Zij woonden in de Weerter wijk Biest, waar Adrianus in 1885 overleed.

Adrianus Op ’t Root en Joanna Maria Elisabeth Frencken kregen op 4 januari 1865 een zoon, Wilhelmus. Deze trouwde op zijn beurt in 1890 met Johanna Maria Karis. Hun zoon, Johannes Franciscus, trouwde in 1922 met Petronella Maria Catharina Engelen. Dit echtpaar kreeg op 11 september 1927 een zoon, Harrie. Deze Harrie trouwde in Weert met Tiny Coolen en kregen vier kinderen, waaronder in 1964 Har, mijn kamerraad.

Het is een feit… Over de grote lijn zijn we allemaal familie van elkaar, maar dit is wel een leuk issue.

En dan een leuke afsluiter, want de zoon van Har Op ’t Root heet Dennis (1996). Laat nu de stamvader van de ‘Op ’t Roodtjes’ Dionys heten, in de trouwakte ook wel ‘Denis’ genoemd…