Tram verbindt Helden met Venlo

De tramlijn Venlo – Maasbree – Helden was een vaste verbinding tussen Helden en Venlo. De regionale tramlijn die tussen Beringe en Venlo liep werd op 11 november 1909 opgericht.

De officiële naam van de Stoomtramweg-Maatschappij Venlo – Maasbree – Helden werd veelvuldig afgekort tot VMH. De lijn werd op 26 maar 1912 officieel in gebruik genomen en had een lengte van 20,2 kilometer. De opening werd verricht door minister Louis Regout van Waterstaat, die samen met de gouverneur van Limburg, Charles Ruijs de Beerenbrouck en de betreffende burgemeesters een eerste rit maakten.

Het beginpunt van de lijn lag direct aan de Maasbrug in Venlo en eindigde bij de tramremise in Beringe, waar naderhand garage Roedje Ghielen kwam. Bijna niets meer herinnert aan de oude tramlijn, of het moet de naam van een cafetaria aan de Molenstraat in Helden zijn.

Aanvankelijk lagen er nog plannen om de lijn door te trekken naar Meijel, maar deze werden nooit uitgevoerd. De lijn had een frequentie van vijf diensten per dag. Daarnaast werd een goederendienst op de lijn geopend op 15 april 1912.

Op 1 januari 1923 werd de lijn verkocht aan de Limburgsche Tramweg-Maatschappij; zes jaar later aan de Maas-Buurtspoorweg. Deze laatste startte de dienst op 1 maart 1930. In 1932 werd de tram door een busverbinding vervangen. In 1939 werd de lijn weer als tramdienst in gebruik genomen in combinatie met een busdienst. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de dienst definitief gestaakt op 6 september 1944.