In de stamboom: Gé Reinders

Dialectnummers zoals ‘Blaosmeziek’ en ‘D’n Hoaf’ zijn landelijk bekend. De in Beringe geboren Gé Reinders komt ook voor in de stamboom op deze pagina, want hij heeft een bloedverwantschap. De grootvader van Gé was Kobben Hein, een broer van Gerardus Reinders. En de schoonzoon van deze Gerardus, Gerardus Frencken (1911-1987) was een oom van mijn moeder.

Gé Reinders is op 12 september 1953 geboren in Beringe als de jongste van drie kinderen. Zowel zijn vader als zijn moeder waren onderwijzers. Op zijn zesde verhuisde het gezin naar Leeuwen, gemeente Roermond, omdat Pa daar een baan kreeg. Zelf zegt hij: “Achteraf gezien denk ik dat mijn ouders lieve maar wel getekende mensen waren. Mijn moeder heeft in de oorlog meer dan een jaar vast gezeten onder andere in Ravensbrück. Pa wilde graag priester worden maar werd na een ongeluk weggestuurd van Rolduc. Bij ons thuis hing voor mijn gevoel geen fijne sfeer. Mijn jeugd voelde niet echt gelukkig. Ik wilde vooral weg.”

De muzikale scholing van Gé begint met pianoles wanneer hij 9 jaar is. Op de middelbare school speelt hij in diverse bandjes. “We speelden alles, als er maar mooi gezongen werd: van Moby Grape, Them, lan Matthews tot Dylan. In de vierde klas begon ik eigen nummers te schrijven. Mijn eerste optreden was op de Vastenactieshow van het Bisschoppelijk College. We speelden The Boxer van Paul Simon en een James Taylor-nummer dat we kenden via Ian Matthews: Something In The Way She Moves.”

Reinders woont nog steeds in zijn geboortedorp Leeuwen, onder de rook van Roermond. Hij zong meerdere liedjes over zijn moeder, zoals ‘Mien Mooder in ’45’ en ‘Van Horens’.