Alphons Lenders bouwpastoor van Maastrichtse Sint-Hubertuskerk

Heel ver is hij familie, want de overgrootvader van Alphons was Henricus Lenders (1752-1823). En die Henricus was weer de overgrootvader van mijn grootmoeder. Is het nog te volgen? Insteek van dit verhaal is het feit dat Alphons bouwheer was van de Sint-Hubertuskerk in de Boschpoort (ook wel Bosscherveld genoemd) in Maastricht.

De kerk werd in 1924 gebouwd. Alphons had het er in die tijd maar druk mee. De zoon van Adriaan Lenders en Hermine van Oijen die eigenaar waren van winkel, bakkerij en herberg De Zwaan in de Dorpsstraat in Meijel waren trots op hun zoon.

Alphons ging op 9 oktober 1890 naar het Bisschoppelijk College in Weert en op 1 september 1896 werd hij ingeschreven op het grootseminarie Rolduc. Op 15 maart 1902 werd hij in Roermond tot priester gewijd waarna hij tot 1920 leraar geschiedenis werd aan het Progymnasium te Venlo. Van 1921 tot zijn dood in 1931 was hij oprichter en eerste pastoor van de parochie van St. Hubertus te Maastricht. Dat was in de wijk Bosscherveld. Samen met kapelaan Jan Moorman heeft hij daar, tussen tweehonderd noodwoningen en met veel geldzorgen, een kerk kunnen bouwen naar ontwerp van de Venlose architect ir. Jules Kayzer.

Daar vierde hij ook zijn zilveren priesterfeest op 15 maart 1927, waarbij hij van de parochie een uurwerk met luidklok kreeg met de inscriptie ‘Alphonsus is mijn naam’.

Hij overleed vrij plotseling. Op verzoek van zijn halfzus Petronella Lenders, genoemd ‘Lindere Nella’, werd hij begraven in Neerkant. Lindere Nella was naar Neerkant verhuisd en dreef daar tot op hoge leeftijd een kruidenierszaak en postkantoor. Zij ondersteunde Alphons regelmatig met geldzendingen.

Anno 2021 is de kerk niet meer in dienst voor religieuze diensten, maar kan er gesport worden. Het is een sportschool.