Schilderij Harry Kranen naar Museum Peel en Maas

Museum Peel en Maas is in het bezit van een nieuw schilderij. Het gaat om het schilderij van kunstenaar Harry Kranen, een broer van mijn grootmoeder.

Via de Rabobank en daarna het Ergoedplatform Peel en Maas is een schilderij van Harry Kranen in bruikleen gesteld. Het gaat om een schildering van het Mariaplein in Helden. Frans Rovers deed onderzoek naar het schilderij van een tram in Panningen. Het schilderij bleek in handen van de Rabobank. Na contact te hebben gehad met de bank werd het schilderij geschonken aan Museum Peel en Maas. Ook werd door de bank gevraagd of er interesse was voor een schilderij van Harry Kranen, die het Mariaplein in Helden had vastgelegd. Ook dit schilderij is nu geschonken aan het Museum Peel en Maas.

Harry Kranen is geboren op 29 augustus 1923 in Helden-Dorp. Na drie jaar werken als huisschilder en een korte tijd studeren aan de Tekenschool in Roermond ging hij in 1943 naar de Maastrichtse Kunstnijverheidsschool waar hij, onderbroken door een gedwongen onderduiktijd, tot 1948 bleef. Van 1948 tot en met 1952 studeerde hij aan de Jan van Eyck academie bij professor Lau, bij wie hij na zijn studie nog verdere privélessen volgde. Daarna hield hij zich bezig met het kopiëren van oude meesters. Hierdoor kwam hij als vanzelf terecht in het restauratie-vak, dat hij van 1955 tot 1964 uitoefende. Sinds 1964 werkte hij steeds meer als autonoom kunstenaar. In februari 2003 overleed Harry Kranen in Maastricht.

Foto rechts: Jac. Willekens