Jacques Frenken, Kunst zonder de ‘c’

Jacques Frenken, heel ver familie met een achternaam die door de generaties heen de ‘c’ verloor, werd geboren op 10 maart 1929 in Den Bosch. Hij groeide op in een intellectueel en kunstzinnig milieu. Van zijn 5 jongere broers werden er 3 ook beeldend kunstenaar en de andere 2 werden architect en hoogleraar. Jacques Frenken studeerde aan de Tekenschool in Tilburg en behaalde er zijn acte als docent. Van 1952 tot 1957 studeerde hij in Amsterdam aan de prestigieuze Rijksakademie.

In 1957 vestigde Frenken zich weer in Den Bosch, waar hij een atelier en woonhuis betrok. Hij maakte zowel vrij schilderwerk als monumentaal opdrachtwerk, zoals het ontwerpen van glas-in-loodramen en wandreliëfs. Voor verschillende kerken ontwierp hij enorme wanden van glas-in-lood. De Norbertuskerk in Horst is sinds 2012 niet meer als kerk in gebruik, maar het gebouw bleef staan vanwege de monumentale ramen die door Frenken in 1962 werden ontworpen.

In de periode 1956 – 1965 maakte hij abstracte schilderijen met een duidelijk eigen handschrift. Het meest bekend zijn de ‘schriftschilderijen’, met grote letterachtige figuren, zijn ‘krasschilderijen’, met geometrische figuren in donkere verf gekrast en zijn reliëfs. Als jonge kunstenaar ontving hij de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst (1956), de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs (1957), de Prix de Rome (1957) voor schilderkunst en de Culturele Prijs van de provincie Noord-Brabant (1962).

In 1965 begon hij afgedankte Heiligenbeelden te verzagen en assembleren tot Pop-Art-achtige beelden en werd daarmee nationaal bekend. De VPRO liet in 1967 een documentaire film maken over Frenken en zijn werk. Het werk werd geëxposeerd en aangekocht door diverse musea in Nederland. In 2017 was er een overzichtstentoonstelling van het werk uit deze periode in het Noordbrabants Museum.

Van 1968 tot 1988 gaf Jacques les aan de Kunstacademie van Den Bosch, als hoofddocent vrij schilderen.

Aan het begin van de jaren zeventig maakte hij ruimtelijk werk, met name levensgrote stillevens van kasten en voorwerpen, ingepakt in linnen en in lichte kleuren beschilderd.

Van 1973 tot 1979 werkte hij aan een grote serie verstilde werken, schilderijen in sobere minimalistische stijl, met repeterende lijntjes of vierkantjes. In maart 1979, rond zijn 50e verjaardag, kreeg hij hiermee een grote expositie in Het Kruithuis in Den Bosch.

Van 1980 tot 1984 maakte hij grote ruimtelijke werken van beschilderd papier. Het Museum de Commanderie van de Sint-Jan in Nijmegen, het huidige Museum Valkhof, stelde dit werk in 1985 tentoon.

Van 1982 tot ongeveer 1985 werkte hij veel met oliekrijt op dik papier. In 1983 maakte zijn zoon Gilles (1961) daarvan een documentair filmportret.

Van 1983 tot ongeveer 1997 kende Jacques Frenken weer een zeer vruchtbare periode en schilderde hij kleine en grote werken, soms langer dan 8 meter, met de namen van beroemde klassieke componisten en hun composities.

Vanaf 1997 begon hij religieuze thema’s te schilderen. Eerst kerkinterieurs, daarna exterieurs, vervolgens ’20 blikken op het kindeke Jezus’, naar 20 composities van Olivier Messiaen en daarna een hele serie ‘Stupa’s’, Oosterse tempels.

In 1998 kreeg hij een zeer omvangrijke overzichtstentoonstelling in het Museum Schloss Moyland, in Duitsland, 50 km ten oosten van Arnhem.

Van 2000 tot 2010 werkte Jacques Frenken vooral aan schilderijen van gestapelde geometrische vormen. Ook actualiseerde hij bestaande letterschilderijen uit de vijftiger jaren en werkte hij aan een serie landschapstekeningen, veelal 2 meter lange panorama’s.

Van 2010 tot 2017 werkte Jacques Frenken aan schilderijen van orgels en kerken, in de stijl waarin hij schilderde in de periode 1989 – 1994. Vanaf 2018 is Frenken weer een nieuwe weg ingeslagen, maakt hij kleurrijke schilderijen opgebouwd uit verticale verfbanen en schildert hij geabstraheerde bouwwerken, zoals fabrieken of kerken. In 2019 werd hij 90 jaar en had hij zijn eerste expositie bij de MPV Gallery.

De kracht van zijn werken is dat ze zijn ontstaan uit een diepe beleving van muziek, van religie en van beeldende kunst. Het meeste werk dat hij schilderde is uniek te noemen is, het lijkt op niets en van niemand anders. In zijn zeer van elkaar verschillende stijlperioden maakte hij werk dat nog steeds fris oogt, actueel is, origineel, maar tegelijkertijd een weerslag is van de tijd waarin het is gemaakt.

Foto’s: Urijan Pernink en Felix Janssens