Online opleider: Succes mede dankzij Irma Sluis

Opa Harrie Frencken, die cursussen radiotechniek gaf, stond aan de wieg van een van de grootste aanbieders van afstandsonderwijs in Nederland: NHA in Panningen. Over het succes van de cursussen thuiskapper en Spaans.

Bij NHA, de aanbieder van thuisstudie in Panningen, werkt iedereen thuis vanwege het gevaar van besmetting met het coronavirus, zo staat donderdag 16 december 2021 te lezen in ‘Dagblad de Limburger‘. In de ‘drukkerij’ wordt wel volop gewerkt. De printer spuugt lesstof voor het staatsexamen havo uit met een snelheid van driehonderd pagina’s per minuut.

“Het lesmateriaal wordt afgedrukt op bestelling”, legt commercieel manager Bart Frencken (39) uit. NHA sloeg vorig jaar een nieuwe weg in met de campagne ‘Dit is jouw tijd’. Benadrukt wordt dat studeren zinvol is en gelukkig maakt. De nieuwe koers wierp vrucht af. De website werd onlangs verkozen tot beste van 2021 in de categorie Educatie & Opleiding.

Bovendien werd NHA in 2020 gebombardeerd tot beste online opleider van Nederland, memoreert Frencken. Dat Udemy een plekje hoger staat, laat hij buiten beschouwing. “Dat is een buitenlands bedrijf dat zijn cursussen alleen in het Engels aanbiedt.” In zijn ogen is het een grote prestatie dat een familiebedrijf uit Noord-Limburg al 85 jaar succesvol aan de weg timmert. In die tijd volgden ruim twee miljoen mensen een cursus of opleiding van NHA, stelt Frencken.

Oprichter was zijn opa: Harrie Frencken. De onderwijzer was geïnteresseerd in radio’s en bouwde in 1935 zijn eerste toestel. Hij besloot cursussen radiotechniek aan te bieden. Voor 18.50 gulden kregen mensen een opleiding en de onderdelen om zelf een radio te bouwen. De bouwpakketten stonden aan de basis van Instituut Maxwell, dat later opgesplitst werd in twee aparte bedrijven: elektronicaketen Maxwell en opleidingsinstituut NHA.

Frencken: “Mijn opa vond dat onderwijs voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moest zijn. De mensen die niet naar school konden, konden thuis studeren. In de avonduren wen in hun eigen tempo. Daar is veel gebruik van gemaakt.”

Maxwell, dat in zijn hoogtijdagen 31 filialen had, werd in 2016 verkocht. NHA groeide uit tot één van de grootste aanbieders van afstandsonderwijs. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer, met Harrie’s kleinkinderen Rob (45), Tom (43), Bart (39) en Marlous (30). NHA telt ongeveer 75 werknemers en 500 freelancers (docenten, auteurs), en biedt 550 opleidingen aan.

Dat varieert van cursussen computervaardigheden als Word en Excel tot een vmbo- en vwo-opleiding. In 2017 is NHA gestopt met de MBO- en HBO-opleidingen, waarop de onderwijsinspectie meermaals kritiek had geuit. Volgens Frencken had het NHA de opleidingen in 2017 ‘perfect op de rit’, maar waren ze niet langer rendabel.

Razend populair werd de cursus thuiskapper in de eerste lockdown. Omdat de kappers dicht moesten, gingen mensen het zelf leren. Sommigen hadden het na een paar weken aardig onder de knie.”

Het Pannings bedrijf heeft ‘enkele tienduizenden cursisten’ per jaar, zo vertelt Frencken. Door de coronacrisis zag het bedrijf de animo fors toenemen. “Vooral in de eerste en tweede lockdown. Razend populair werd de cursus thuiskapper. Omdat de kappers dicht moesten, gingen mensen het zelf leren. Sommigen hadden het na een paar weken aardig onder de knie.”

Daarnaast gingen honderden mensen gebarentaal leren, wellicht aangespoord door de coronapersconferenties met Irma Sluis. Met stip bovenaan staat echter Spaans. “Veel mensen gaan er op vakantie, hebben zich vaker voorgenomen om de taal te leren en hebben in de coronacrisis, als ze veel thuis zitten, geen excuus meer.”