Voorvader Wilhelmus Janssen grondlegger van de ‘Potdé’

De Potdé is één van die Heldense gebieden die iedereen kent, maar waarvan vrijwel niemand weet waar het vandaan komt.

Vóór 1767 lagen er slechts enkele huizen in het gebied dat we nu Zandberg noemen. Tussen 1767 en 1790 kochten zo’n vijftien mensen in dit gebied grond bij de gemeente. Bij een aantal van hen werd erbij vermeld dat ze de grond kochten om deze ‘te betimmeren’ met een huis.

Het ging onder meer om Theodoor Gommans, Hendrik Feijen, Wilm Peulen (later Jacobus Gielen), Peter Gommans, Jan Janssen, Hendrik Vande Beucken, Hendrik Engels, Peter Jacobs, Hubert Heijnen en Wilm Janssen ‘Stercken’. Zij vormden samen het gehucht ‘Zandberg.’

In de familiecanon is hierover nog een stuk te lezen.

De betekenis van de naam Zandberg hoeft geen verder betoog. Echter het kruispunt dat in het verleden ‘aan Potdé’ werd genoemd, des te meer. Het was één van de pioniers die Potdé meebracht, namelijk Wilm Janssen. Die werd in de volksmond en in de archieven ‘Potjes’ genoemd. De naam werd verbasterd tot Potdé. Deze bijnaam treffen we aan in de vorm van ‘Pöstjens’ of ‘Potjens’ en dan alleen bij leden van de familie Janssen. Of Potjes de naam kreeg omdat zijn voorvader potten maakte, is niet bekend.

Toen in de jaren negentig van de vorige eeuw op het kruispunt een rotonde werd aangelegd kreeg deze de naam Potdé. Zo staat het althans op de plattegrond van Helden. Op de rotonde zelf ontbreekt een bordje.

Met dank aan Henk Thiessen