Meijelse roots rond de Sint Wilbertusput

De achternaam ‘Lenders’ van mijn grootmoeder, is terug te herleiden naar Gerardus van Calheze, waarmee de geschiedenis van deze tak binnen mijn stamboom terug te herleiden is naar begin 1300. Puzzelwerk bracht me bij nazaten die ook zaken vanuit het verleden hebben uitgezocht. Met name Pierre van Calis en Roos Aerts-Lenders hebben belangrijk werk hiervoor gedaan. De familietak heeft zich vele jaren geconcentreerd rond de Sint Wilbertusput die exact op de grens tussen Meijel en Neerkant ligt.

Wat nog het mooiste uit dit ‘speurwerk’ is, is het feit dat nu achterhaald is waart de bijnaam ‘Die van Litjens’, waar de familietak van mijn grootmoeder mee aangeduid werd, vandaan komt. Het is geen verbastering van de familienaam ‘Lenders’, maar komt van Arnold Cuijpers.

Het hele verhaal is in een apart hoofdstuk op deze website te lezen.